Objave

7. dan izmenjave

Slika
 Zjutraj smo se zbudile in se s kombijem odpravile v mesto Korčula. Tam nas je počakala vodička Lučka, ki tam živi že 61 let in je edina Slovenka, ki ima tam licenco vodičke. Razkazala nam je stari del Korčule in nam povedala veliko zanimivosti.  V sedmem stoletju so na Korčulo prišli Slovani, 225 leto je bilo posebno zaradi kronanja prvega kralja Tomislava. Iz Korčule izvira najbolj kvaliteten les črni bor. Obseg mesta Korčula je 920m, višina pa je 27m. V bližini Dubrovnika je samostan, kjer rastejo murve (obmorska drevesa) iz katerih še vedno proizvajajo svilo. V staro mesto sta vodila dva vhoda in to kopenska in morska vrata. Mesto je zgrajeno v tipu ribje kosti in sicer iz morja iz katerega prihaja magistral so ulice ravne, zato da svež veter pride do mesta. Iz kopenske strani pa so ulice ukrivljene, da v mesto ne prihajajo nezaželeni vetrovi. Družine so v mestu živele v hišah z več nadstropji: v prvem nadstropju so imeli sobe, v drugem dnevni prostor, kjer so imeli tudi b...

6. dan na izmenjavi

Slika
  Danes se je naš dan začel mirno, tako kot ponavadi. Zgodaj zjutraj, po jutranjem obroku smo se peš odpravile v bližnjo kavarno, kjer smo ob čaju in kavici uživale v jutranjem miru ter dobri družbi. Po kratkem postanku smo nadaljevale pot peš proti Vele Špila jami, kjer smo se sprehodile po zgodovini. Na tem fascinantnem arheološkem mestu so bili namreč odkriti prvi človeški ostanki iz paleolitika, kar nam je dalo vpogled v življenja naših prednikov. Vzdušje jame in njena zgodovina sta nas popolnoma očarala. Po ogledu smo se razdelile na dve skupini. Ena ekipa se je odločila za uživanje na plaži, kjer so se namakale v morju, druga polovica pa se je odpravila na sproščen sprehod ob obali, občudovale so čudovit razgled in vdihovale morski zrak. Kosilo je bilo danes malce drugačno, saj smo ga vsaka pripravila zase, po svoji izbiri. Popoldne smo se vse skupaj zbrale in se odpravile v oljarno, kjer smo imele izjemno zanimiv vpogled v postopek pridelave oljčnega olja. Spremljale smo vsa...

5. dan izmenjave

Slika
 Danes smo se zbudili in pojedli zajtrk, nato sta po nas prišla Aleksandra in domačin pri katerem smo danes obirali oljke. Teren je bil drugačen od prejšnjih dni, saj so oljke zagrajene s kamnitim zidom. Kamniti zid ščiti drevo pred vetrom in preprečuje erozijo tal, pomaga jim zadrževati vlago. Oljke so bile tu večje in bolj zelene in dveh različnih sort. Domačin nam je pripravil odlično kosilo, pripravil je čevapčiče, klobase, kruh, vloženo in pečeno papriko. Po kosilu smo Pika, Tea in Tinkara odšle z domačinom prebirat oljke. Oljke smo prebirali ročno, s pomočjo lesene deske, ki ima odprtine skozi katere padajo listi. Ostali del ekipe je nadaljeval z obiranjem oljk. Pozno popoldan smo se odpravili nazaj v apartma, odložili stvari in odšli na krajši sprehod, si naredili večerjo in se pripravili na spanje.   Najbolj primerne sorte oljk za stiskanje so tiste, ki vsebujejo več kot 4% olja,  Lastovica (avtohtona sorta oljke na Korčuli) vsebuje od 12 do 20% olja.  P...

4. dan izmenjave

Slika
Dan se je začel mirno in zdravo. Zbudile smo se zgodaj in si pripravile odličen zajtrk – jajca na oko, postrežena s svežimi paradižniki in polnozrnatim kruhom ter obilico sočnega sadja. Zjutraj smo se razvajale z bananami, pomarančami in slastno melono, kar nam je dalo energijo za dan, ki nas je čakal. Po zajtrku smo se ponovno zbrale pred osnovno šolo, kjer sta nas, kot prejšnji dan, prišli iskat prijazni punci. Odpeljali sta nas do plantaže oljk, kjer smo pridno nadaljevale z obiranjem. Med delom smo se pogovarjale o različnih vrstah oljk, ki pokrivajo nasad, imajo od lastovk, katere pokrivajo 85% nasadov, 10% drobnice in 5% levantinke ali šoltanke. Med potjo na kosilo smo odkrile grmičevje maginije, ki nas je očaralo s svojim videzom, kar je bil popoln izgovor, da smo si že malo napolnile želodčke. Ko smo končno prispele na kosilo, smo uživale v okusni zelenjavni obari, ki je bila obogatena s suhim mesom. Po kosilu smo se hitro osvežile v morju, kar je bila čudovita sprostitev po do...

3. dan izmenjave

Slika
Danes smo se zbudile v zgodnjih jutranjih urah ter pozajtrkovale. Sergeja, Anjuša, Katja in Nuša so se odpravile v slaščičarno, kjer so pomagale izdelovati jabolčne ter skutine zavitke, čokoladne raviole in orehove rogljičke. Ostale tri smo odšle pomagat v kuhinjo, kjer pripravljajo kosilo za delavce, ki delajo v nasadu oljk. Tam smo pripravile kosilo še za ekipo, ki je pomagala v slaščičarni, naredile smo pohano meso, pečen krompir in makarone. Po kosilu smo se peš odpravile do apartmajev, odložile stvari in odšle peš do hiše Oliverja Dragojevića, ( mit na Korčuli govori, da če je nekdo na otoku slabo pel je odšel na celino in tam uspel) nato pa še obiskale njegov grob. Po ogledu smo se vrnile v apartmaje, nekatere smo se odpravile na sprehod, nekatere pa so se ohladile v morju. Videli smo tudi sončni zahod. Za večerjo smo si pripravile solato s piščancem.  HRANILNA VREDNOST SOLATE S PIŠČANCEM NA 100g energijska vrednost-99kcal/414kJ maščobe-11.5g od tega nasičene-1.5g beljakovine...

2. dan izmenjave

Slika
Danes smo se zbudile, zgodaj zjutraj pripravljene na nove dogodivščine. Ko smo vstale, smo si privoščile zajtrk vsaka po svojem okusu, pečena jajca, čokolino, kosmiči ter marmelado in polnozrnat kruh s semeni. Nato smo se počasi odpravile proti osnovni šoli v Veli Luki, kjer sta nas pobrale dve zelo zanimivi ženski. Med vožnjo smo klepetale in smejale ter se naučile bluzit po hrvaško. Nato smo končno prispele na plantažo, ki se je nahajala v bližini mesta. Danes smo namreč nabirale masline (masline). Med delom smo se prijetno nasočile in nadihale morskega zraka in uživale v čudovitem razgledu na morje. Za trenutek, je bilo kot da čas stoji, vse je bilo mirno in spokojno. Ko se je bližala ura kosila, okoli ene popoldne, smo se z veseljem odpravile jest. Pripravili so nam polnjene paprike, sarme in pire krompir, za posladek pa še slastne rogljičke. Po odličnem kosilu smo se vrnile k delu in zaključile ob štirih popoldan. Dan smo zaključile z majhnim razvajanjem, kar je bilo popolno osve...