6. dan na izmenjavi

 Danes se je naš dan začel mirno, tako kot ponavadi. Zgodaj zjutraj, po jutranjem obroku smo se peš odpravile v bližnjo kavarno, kjer smo ob čaju in kavici uživale v jutranjem miru ter dobri družbi.

Po kratkem postanku smo nadaljevale pot peš proti Vele Špila jami, kjer smo se sprehodile po zgodovini. Na tem fascinantnem arheološkem mestu so bili namreč odkriti prvi človeški ostanki iz paleolitika, kar nam je dalo vpogled v življenja naših prednikov. Vzdušje jame in njena zgodovina sta nas popolnoma očarala.

Po ogledu smo se razdelile na dve skupini. Ena ekipa se je odločila za uživanje na plaži, kjer so se namakale v morju, druga polovica pa se je odpravila na sproščen sprehod ob obali, občudovale so čudovit razgled in vdihovale morski zrak. Kosilo je bilo danes malce drugačno, saj smo ga vsaka pripravila zase, po svoji izbiri.

Popoldne smo se vse skupaj zbrale in se odpravile v oljarno, kjer smo imele izjemno zanimiv vpogled v postopek pridelave oljčnega olja. Spremljale smo vsak korak – od tehtanja svežih oliv do stiskanja in pretakanja olja v velike kovinske posode. Izvedele smo tudi, da je olje lahko poimenovano ˝ekstra deviško olje˝ samo če vsebuje od 0 do 0,8g na 100g prostih oleinskih maščobnih kislin. Oljarna nas je popolnoma prevzela, še posebej pa nas je navdušil
njihov muzej. Tam smo spoznale, kako so oljčno olje pridobivali včasih, s starimi tehnikami in ročnimi postopki, kar je bilo nadvse poučno.

Vrhunec obiska je bila degustacija različnih vrst oljčnih olj. Vsaka vrsta je imela svoj okus, ki ga je bilo mogoče razločiti le z občutkom za podrobnosti. Po obisku smo se odpravile še v trgovino, da smo si nakupile živila in vse potrebno za prihajajočo nedeljo.

Pripravile: Anjuša, Nuša, Katja, Sergeja













Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan izmenjave

Prvi dan Erasmus+ mobilnosti-Korčula 2024

3. dan izmenjave