13. dan izmenjave

 Zadnji dan izmenjave v Veli Luki, smo dopoldan začele prosto. Nekatere so odšle na sprehod,                  nekatere pa smo pripravile slovenske jedi, skutine štruklje za naše gostitelje, ki so nas celotno izmenjavo zelo skrbno gostili. Po drugi uri smo se peš odpravile do oljarne Zlokić, kjer smo pripravljali tradicionalne Korčulanske jedi. Ko smo prišli tja so nam ponudili slanike, inčune in olive, v Dalmaciji je to navada, da postrežejo gostom. Pripravljali smo kupus na tabak (zeljni listi, krompir, začimbe), žrlovske makarone, ki so značilni za Korčulo, pohan kruh, ki se ga postreže zraven kupusa na tabak, pesto za makarone iz mandljev, bazilike, soli in olivnega olja. Izvedeli smo da testo za žrlovske makarone ne sme biti preveč mokro, temveč mora biti trdo, zato da se lahko odlepi od palčk. Ko se makaroni med kuho dvignejo dodamo sol v vodo.

 Kupus na tabak in pohan kruh smo imeli kot predjed, glavna jed pa so bili žrlovski makaroni s paradižnikovo omako in pesto, za sladico pa smo imeli kremne rezine (kremnšnite). Med izdelavo jedi smo odšle pogledat, analizo za določanje kakovosti olja.

Gostiteljem smo odnesli, nekaj daril, v zahvalo za gostitev, oni pa so vsakemu od nas podarili nekaj olivnega olja.  Poslovili smo se od Aleksandre in ostalih, s katerimi smo sodelovali v času izmenjave na Korčuli. 

Celotna izkušnja nam je bila zelo všeč, z veseljem bi jo ponovile in se še vrnile nazaj. Čas tukaj je mineval zelo hitro, mogoče celo prehitro. Naučili smo se veliko novega o pridelavi olivnega olja, oljkah, kulturi in navadah na Korčuli.

Pripravile: Tea, Pika, Tinkara















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan izmenjave

Prvi dan Erasmus+ mobilnosti-Korčula 2024

3. dan izmenjave