5. dan izmenjave

 Danes smo se zbudili in pojedli zajtrk, nato sta po nas prišla Aleksandra in domačin pri katerem smo danes obirali oljke. Teren je bil drugačen od prejšnjih dni, saj so oljke zagrajene s kamnitim zidom. Kamniti zid ščiti drevo pred vetrom in preprečuje erozijo tal, pomaga jim zadrževati vlago. Oljke so bile tu večje in bolj zelene in dveh različnih sort. Domačin nam je pripravil odlično kosilo, pripravil je čevapčiče, klobase, kruh, vloženo in pečeno papriko. Po kosilu smo Pika, Tea in Tinkara odšle z domačinom prebirat oljke. Oljke smo prebirali ročno, s pomočjo lesene deske, ki ima odprtine skozi katere padajo listi. Ostali del ekipe je nadaljeval z obiranjem oljk. Pozno popoldan smo se odpravili nazaj v apartma, odložili stvari in odšli na krajši sprehod, si naredili večerjo in se pripravili na spanje.  

Najbolj primerne sorte oljk za stiskanje so tiste, ki vsebujejo več kot 4% olja,  Lastovica (avtohtona sorta oljke na Korčuli) vsebuje od 12 do 20% olja. 

Primerne sorte oljk za vlaganje so tiste, ki vsebujejo pod 4% olja. Oljke vlagamo iz več razlogov, saj pomaga ohraniti njihovo svežino in podaljša rok trajanja saj preprečuje kvarjenje, vlaganje pa tudi izboljša njihov okus. 

Surovih oljk ni dobro zauživati oziroma so grenke, ker vsebujejo  polifenol ali antioksidant. Polifenol ščiti olje, več kot je polifenola bolj je zaščiteno olje. Olje ščitijo tudi pred oksidacijo. 

Videli smo tudi drevo rožiča, ter mungota, to je žival, ki prihaja iz Azije, vendar so ga naselili na Korčulo da pobija kače. 

Pripravile: Tinkara, Tea, Pika










Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan izmenjave

Prvi dan Erasmus+ mobilnosti-Korčula 2024

3. dan izmenjave